Szigeti-féle csigás nyílpuska

(Szigeti Compound Crossbow)

Kizárólag sport és hobbi célra használható!
Erős, strapabíró magyar gyártmány,
gyors és könnyen kezelhető
NEM engedélyköteles SPORTESZKÖZ!
Kellő gondoskodással még az unokája is használhatja!

Gyártó és forgalmazó:
Bakos Ferenc

06/20-593-1910
+36/20-593-1910

🡰   Tudnivalók   🡰

🡲   Vesszőfogó készítés   🡲

🡳   Válasz a kritikákra   🡳

A gyártó észrevételei

Amikor a nyílpuskák készítését elkezdtem, több szempontból döntéseket kellett hoznom.

Első és legfontosabb volt, hogy a magyar, alacsony fizetésekhez igazodjak. Mivel csak korlátolt mennyiséget tudok készíteni, (ez kb. évi 40-60 darab) olyan vállalkozási formát választottam amiben nem vagyok áfa köteles, így az eladott puskáimat nem terheli áfa. A nyílpuska vételárát egyébként sem lehet, vagy csak ritka esetben van lehetőség elszámolni. Természetesen amikor az alkatrészekhez szükséges anyagokat vásárolom, akkor én is fizetek áfát, csupán azt nem terhelem tovább a vevőre. Egyébként a törvény által előírt közterheket én is ugyanúgy viselem mint bármely más vállalkozó.

A második szempont volt, hogy a kereskedelemben kapható tömeggyártott műanyag, spiáter (cink-alumínium) puskáktól különbözzön. Gyakran látogattam íjászüzleteket, hogy esztétikailag olyan nyílpuskát tudjak készíteni, ami nem hasonlít azokra, és vélhetően közelebb is áll a magyar ember, és nem utolsó sorban a saját ízlésvilágomhoz. A vevőim visszajelzései alapján úgy gondolom, ez maximálisan sikerült. Jól eső érzés, hogy a vásárlóim nem csak a barátságos árat részesítik előnyben, hanem azt is, hogy egy teljes egészében magyar gyártmánnyal gazdagodhatnak.

A harmadik szempont, hogy a húzóerőnek, ami 70 kg (155 font), megfelelő legyen a teljesítménye, ezért utána néztem mit tudnak a hasonló erejű külföldi gyártású nyílpuskák. A hasonló erejű reflex (nem csigás) nyílpuskák 60-65 m/sec (200-215 láb/sec) sebességgel lövik ki a nyílvesszőt, amik kb. 25-27 gr súllyal rendelkeznek. Ezzel szemben a hasonló erejű csigás nyílpuskák 80-85 m/sec (260-280 láb/sec) sebességgel lövik ki a hasonló súlyú nyílvesszőket. A méréseim alapján az én nyílpuskáim is hasonló eredményeket hoztak, annak ellenére, hogy a karok védőbandázzsal ellátott acélból, az idegek pedig acélkötélből készülnek. A fő ideg (húr) 2,5 mm keresztmetszetű, és 119 vékony acélszálból áll, ami szinte selyemzsinór lágyságú és tartósabb mint a dakron, vagy más műanyag idegek. Ettől eltekintve meg kell hagyni, hogy a dakron, vagy más műanyag idegek könnyebbek mint az acél, ezáltal valamivel gyorsabbak, viszont az acél sokkal tartósabb és olcsóbb. Van aki az acél kötelet balesetveszélyesnek tartja, de az eddig megkérdezettek közül még senki sem tudta megmondani, hogy miért. Szerintem ez nem igaz! - Azért sem mert az acélkötél, mielőtt elszakadna, láthatóan elkezd kirojtosodni. Ilyenkor kell kicserélni. Azonnali szakadás csak akkor lehetséges, ha a nyílpuskát vessző nélkül sütik el! Ezt elkerülendő az általam készített számszeríjak nyílvessző nélkül nem süthetőek el!

A puskáimat nem versenycélra készítem, persze vannak akik versenyeznek is vele, méghozzá nem is rossz eredménnyel. Több visszajelzést kaptam már azzal kapcsolatban, hogy maga mögé utasított jóval drágább nyílpuskákat, de már első helyezést is értek el vele több alkalommal. Úgy gondolom, ez azt bizonyítja, hogy vannak versenyzők akik tudnak is lőni, nem csak szeretnek. Nos ez utóbbi sem szégyen, mivel a részvétel a fontos nem a győzelem. Hallottam már olyant, hogy a csigás nyílpuskák nem nagyon alkalmasak versenyzésre, mert könnyen és hamar szétrázódnak, és pontatlanná válnak. Erről az a véleményem, hogyha egy csigás nyílpuska össze van rakva, az néhány verseny alatt, vagy néhány száz lövéstől nem rázódhat szét. Ha ez megtörténik, ott a konstrukcióval van a baj! Hallottam, hogy a versenyeken olyan szabályokat szeretnének hozni, (vagy már hoztak is), hogy acélkötél húrral (ideggel) ne lehessen indulni. Számomra persze ez lényegtelen, mert mint már említettem, puskáim nem versenyzésre készülnek. De ha valaki megtudná indokolni ennek a miértjét, az felhívhatna, hogy megossza velem, mert szerintem teljesen mindegy, hogy milyen húrral (ideggel) találnak célba, vagy hibáznak el lövést. A telefonhívást előre is köszönöm!

A gyártó