Szigeti-féle csigás nyílpuska

(Szigeti Compound Crossbow)

Erős, strapabíró magyar gyártmány.
NEM engedélyköteles SPORTESZKÖZ!
Három év jótállás!

Gyártó és forgalmazó:
Szigeti János

1105 Budapest, X. ker., Ihász-köz 8.

06/20-962-1903
+36/20-962-1903

🡳   Tudnivalók   🡳

🡲   Vesszőfogó készítés   🡲

🡲   Válasz a kritikákra   🡲

1. Lépjünk a kengyelbe

2. Stabilan, közvetlenül a tus mellett fogjuk meg az ideget

3. Határozott mozdulattal kattanásig húzzuk fel az ideget

4. Helyezzük a nyílvesszőt a sínre

5. Teljesen csúsztassuk hátra a nyílvesszőt

6. Emeljük célra a puskát úgy, hogy a távcsőben lássuk azt

7. Mutatóújjal toljuk előre a biztosítót, a puska éles...

8. Ha a cél a szálkeresztben van, lassú, de határozott mozdulattal húzzuk meg a ravaszt

🡰    Az elsütőbillenytű (ravasz) és a markolat ideális távolsága kényelmes és könnyű elsütést biztosít.

Az előtus szélesebbre alakítása stabil fogást és biztos célratartást eredményez. A puskát az átlagos felnőtt kéz arányaihoz illő ergonomikus kialakítás jellemzi.       🡲

A nyílpuska legfontosabb jellemzői

- A puska tusa: gőzölt bükkből készül, mahagóniszínre pácolva és lakkozva.
- Az íj: ötvözött alumínium fejrészre szerelt, biztonsági bandázzsal ellátott acélkarokkal készül (un: osztott karos).
- Az idegek (húrok): acélkötélből vagy külön kérésre műanyag zsinórból is készítjük. Erre a célra egy nagyon erős (FAST - FLIGHT / ASTRO - FLIGHT) műanyag zsinórt használunk, ami a versenykövetelményeknek maximálisan megfelel. Az acélkötélnek a műanyag zsinórnál jóval hosszabb az élettartama, cseréje pedig olcsóbb.
- A kioldó szerkezet: saját fejlesztésű automatikus biztosítással és üres elsütés elleni biztosítással.
- A távcső: ötvözött alumínium tartóra erősített acélsínre van szerelve.
- Húzóerő: 140-175 fontig (63-79kg-ig) készítjük.

A távcső helyes használata

A klasszikus távcsövekkel ellentétben ezzel a típussa több különböző távolságra adhatunk le lövéseket egyetlen beállítással, mivel minden vízszintes szálkereszt megközelítőleg 5 méter távolságkülönbséget jelent. Ha a középső szálkeresztet 20 méterre lőjük be, akkor a képen látható módon alakulnak a lőtávolságok.


Számszeríjra vonatkozó jogszabályok

A számszeríj a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, így a használatának módja Magyarországon jogszabályban korlátozott. Számszeríjjal elsősorban lőtéren, vagy ennek hiányában e célra kijelölt területen kell és lehet gyakorlatozni mások testi épséget nem veszélyeztetve. Amennyiben nem saját területen szeretnénk gyakorolni, szükséges a terület tulajdonosának engedélye, továbbá a lőterekre vonatkozó biztonsági rendszabályok alkalmazása.

Rendőrhatósági engedély beszerzése a területnek gyakorlás céljára történő használatához nem szükséges.

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről

39. § (5) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyver, számszeríj, szigonypuska közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható).
41. § (1) Számszeríj kizárólag sportíjászatra, az e célra kijelölt helyen viselhető és használható a terület kezelőjének hozzájárulásával és a lőtérre vonatkozó biztonsági előírások alkalmazása mellett. A számszeríj viseléséhez és használatához védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye, illetve vadászterületen a vadászatra jogosult hozzájárulása is szükséges.

A számszeríj biztonságos használata lőtéren

 • A számszeríjon lövésbiztosítónak kell lennie. Ha automata van rajta, akkor nincs vele gondunk, ha manuális akkor be kell idegződnie, hogy a felhúzás után biztosítsuk a szerkezetet.
 • Ügyeljünk a számszeríj jó műszaki állapotára. Ellenőrizzük a csavarok megfelelő rögzítési képességét. Figyeljük az ideget, alkalmazzunk síkosítást, hogy tovább tartson, ha sérült, cseréljük ki, mert szakadás esetén sérülést okozhat.
 • Jól járunk, ha van a szerkezetünkön üreslövés biztosító, sok kellemetlen tapasztalattal leszünk szegényebbek általa.
 • Lövés előtt ügyeljünk a vessző behelyezésére. Mindig érintkeznie kell az ideggel. Ha a gyártó moon (félhold) nockot javasol akkor azt használjuk, nem véletlenül teszik ezt.
 • Vesszőt csak a lőállásba tegyük a számszeríjba.
 • Ha bent van a vessző, fokozottan ügyeljünk. A biztosítók általában jól működnek, de az ördög nem alszik. Soha ne forduljunk el a lőiránytól és lehetőleg a célzást kivéve ne emeljük 45 fok fölé a számszeríjt.
 • Ha nincs üreslövés biztosítónk, a lövés előtt ellenőrizzük, bent van-e a vessző.
 • A lövésbiztosítót csak közvetlenül a lövés (célzás) előtt, már célra tartva állítsuk lövési helyzetbe.
 • Lövés előtt győződjünk meg, hogy a lőirányban nem tartózkodik élőlény.
 • Gyakorlás közben, ha társaink figyelmeztetnek az esetleges veszélyhelyzetre, azonnal biztosítsunk be, és annak elhárulása után folytassuk.

Amit érdemes tudni a nyílpuskákról

 1. A csigás nyílpuskák előnye, hogy kb. 25%-al gyorsabban lövik ki a nyílvesszőt, mint a nem csigás (reflex) hagyományos nyílpuskák.
 2. Az ár mellett fontos a jótállás időtartama is. Vásárláskor győződj meg, hogy van-e alkatrész utánpótlás, ha igen arra mennyit kell várni és mennyibe kerül a javítás. Óvakodj a túl olcsó nyílpuskáktól, mert azok meghibásodás esetén javíthatatlanok.
 3. Nagyon fontos a nyílvessző kilövési sebessége, amit lábban (angolul feet = magyarul láb) adnak meg. 1 méter = 3,3 láb.
 4. A felhúzó erőt font-ban szokták megadni 1 font = 0,45 kg. Tapasztalatom szerint a nyílvesszőnek 50 fontonként 8- 8,5 grammosnak kell lennie. Ezért egy 150 fontos (68 kg húzó erejű) nyílpuskához kb. 24-26 grammos nyílvessző a legoptimálisabb, amivel 80-85 méter/s (270-280 láb v. feet/s) sebesség érhető el ami ebben a kategóriában nagyon jónak mondható.
 5. Vannak erősebb puskák amikhez jóval nagyobb sebesség értékek vannak megadva, viszont a szükségesnél könnyebb nyílvesszővel. Ezeknél oda kell figyelni mert jóval gyakoribb a húrszakadás ami jelentős többletköltséget okoz a nyílvessző könnyebb súlya miatt.
 6. Minél erősebb egy nyílpuska annál nehezebb vesszőt igényel, hogy kellőképpen le legyen terhelve. A túl könnyű nyílvessző gyakoribb húrszakadáshoz vezet.
 7. Mivel a kilövési sebességet a vessző súlya nagyban befolyásolja (minél nehezebb a vessző annál lassabb) ezért nem mindig az erősebb puska a gyorsabb.
 8. NYÍLPUSKÁVAL VADÁSZNI TILOS!

A hőmérséklet hatása a számszeríj karokra

A számszeríj karokra a hőmérséklet ingadozás hatással van. Ez a hatás a karok anyagának és a hőmérséklet változásnak a függvénye. Például a Sulinet tudásbázis weboldalon található adatok szerint az acél hőtágulása (1.1 ezrelék), míg az üvegé (0.9 ezrelék) 100 °C-on. Tehát az acélkar és az üvegszálkar hőtágulása között alig van különbség.
A rugalmassági modulusok táblázatából kiolvasható az acél rugalmasságának hő hatására történő változása.
Az acél modulusa(dinamikája) tehát:

20°C-on 210.000 N/mm2
100°C-on 205.000 N/mm2
A különbség 80°C és 5000 N/mm2

Tételezzük fel, hogy az acélkar hőmérsékletét 20°C-ról 50°C-ra emeljük, ez 30°C-os emelkedést jelent. Ebből már kitudjuk számolni, hogy a kar mennyit veszített a rugalmasságából a 30°C-os hőmérséklet emelkedésnél, vagyis 50°C-ra melegítve.

5000 N/mm2 ÷ 80°C = 62.5 N/mm2
30°C x 62.5 N/mm2 = 1875 N/mm2

210.000 N/mm2 = 100%
1875 N/mm2 = X%

X = 1875 ÷ 210.000 x 100
X = 0.89%

Vagyis a 20°C-ról 50°C-ra melegített acélkar, még 1 százalékot sem veszített a rugalmasságából! Tehát ha egy 150 fontos, 400 méter lőtávolságú acélkaros számszeríjjal 60 méterre lövünk, akkor a 30°C-os hőmérséklet emelkedés teljesen elhanyagolható azokhoz a tényezőkhöz képest mint a légmozgás okozta pillanatnyi széllökések, vagy a levegő változó páratartalma, ami a levegő sűrűségét nagymértékben befolyásolja, ugyanis a légellenállás a nyílvessző sebességének a négyzetével növekszik!
A fent említett külső tényezők a karok (reflexek) anyagától függetlenül hatással vannak találati pontosságra. Ezeket a hatásokat csak kellő rátermettséggel, valamint rengeteg gyakorlással és tapasztalattal lehetséges kivédeni! Nem is beszélve olyan emberi tényezőkről, mint a biztos tartás, a helyes légzés, az éles látás, és a távolság helyes becslése.

A gyártó