Szigeti-féle csigás nyílpuska

(Szigeti Compound Crossbow)

Kizárólag sport és hobbi célra használható!
Erős, strapabíró magyar gyártmány,
gyors és könnyen kezelhető
NEM engedélyköteles SPORTESZKÖZ!
Kellő gondoskodással még az unokája is használhatja!

Gyártó és forgalmazó:
Szigeti János

1105 Budapest, X. ker., Ihász-köz 8.

06/20-962-1903
+36/20-962-1903

🡳   Tudnivalók   🡳

🡲   Vesszőfogó készítés   🡲

🡲   Válasz a kritikákra   🡲

1. Lépjünk a kengyelbe

2. Stabilan, közvetlenül a tus mellett fogjuk meg az ideget

3. Határozott mozdulattal kattanásig húzzuk fel az ideget

4. Helyezzük a nyílvesszőt a sínre

5. Teljesen csúsztassuk hátra a nyílvesszőt

6. Emeljük célra a puskát úgy, hogy a távcsőben lássuk azt

7. Mutatóújjal toljuk előre a biztosítót, a puska éles...

8. Ha a cél a szálkeresztben van, lassú, de határozott mozdulattal húzzuk meg a ravaszt

🡰    Az elsütőbillenytű (ravasz) és a markolat ideális távolsága kényelmes és könnyű elsütést biztosít.

Az előtus szélesebbre alakítása stabil fogást és biztos célratartást eredményez. A puskát az átlagos felnőtt kéz arányaihoz illő ergonomikus kialakítás jellemzi.       🡲

A nyílpuska legfontosabb jellemzői

- A puska tusa: gőzölt bükkből készül, mahagóniszínre pácolva és lakkozva.
- Az íj: ötvözött alumínium fejrészre szerelt, biztonsági bandázzsal ellátott acélkarokkal készül (un: osztott karos).
- Az idegek (húrok): acélkötélből vagy külön kérésre műanyag zsinórból is készítjük. Erre a célra egy nagyon erős (FAST - FLIGHT / ASTRO - FLIGHT) műanyag zsinórt használunk, ami a versenykövetelményeknek maximálisan megfelel. Az acélkötélnek a műanyag zsinórnál jóval hosszabb az élettartama, cseréje pedig olcsóbb.
- A kioldó szerkezet: saját fejlesztésű automatikus biztosítással és üres elsütés elleni biztosítással.
- A távcső: ötvözött alumínium tartóra erősített acélsínre van szerelve.
- Húzóerő: 140-175 fontig (63-79kg-ig) készítjük.

A távcső helyes használata

A klasszikus távcsövekkel ellentétben ezzel a típussa több különböző távolságra adhatunk le lövéseket egyetlen beállítással, mivel minden vízszintes szálkereszt megközelítőleg 5 méter távolságkülönbséget jelent. Ha a középső szálkeresztet 20 méterre lőjük be, akkor a képen látható módon alakulnak a lőtávolságok.


Számszeríjra vonatkozó jogszabályok

A számszeríj a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, így a használatának módja Magyarországon jogszabályban korlátozott. Számszeríjjal elsősorban lőtéren, vagy ennek hiányában e célra kijelölt területen kell és lehet gyakorlatozni mások testi épséget nem veszélyeztetve. Amennyiben nem saját területen szeretnénk gyakorolni, szükséges a terület tulajdonosának engedélye, továbbá a lőterekre vonatkozó biztonsági rendszabályok alkalmazása.

Rendőrhatósági engedély beszerzése a területnek gyakorlás céljára történő használatához nem szükséges.

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről

39. § (5) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyver, számszeríj, szigonypuska közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható).
41. § (1) Számszeríj kizárólag sportíjászatra, az e célra kijelölt helyen viselhető és használható a terület kezelőjének hozzájárulásával és a lőtérre vonatkozó biztonsági előírások alkalmazása mellett. A számszeríj viseléséhez és használatához védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye, illetve vadászterületen a vadászatra jogosult hozzájárulása is szükséges.

A számszeríj biztonságos használata lőtéren

 • A számszeríjon lövésbiztosítónak kell lennie. Ha automata van rajta, akkor nincs vele gondunk, ha manuális akkor be kell idegződnie, hogy a felhúzás után biztosítsuk a szerkezetet.
 • Ügyeljünk a számszeríj jó műszaki állapotára. Ellenőrizzük a csavarok megfelelő rögzítési képességét. Figyeljük az ideget, alkalmazzunk síkosítást, hogy tovább tartson, ha sérült, cseréljük ki, mert szakadás esetén sérülést okozhat.
 • Jól járunk, ha van a szerkezetünkön üreslövés biztosító, sok kellemetlen tapasztalattal leszünk szegényebbek általa.
 • Lövés előtt ügyeljünk a vessző behelyezésére. Mindig érintkeznie kell az ideggel. Ha a gyártó moon (félhold) nockot javasol akkor azt használjuk, nem véletlenül teszik ezt.
 • Vesszőt csak a lőállásba tegyük a számszeríjba.
 • Ha bent van a vessző, fokozottan ügyeljünk. A biztosítók általában jól működnek, de az ördög nem alszik. Soha ne forduljunk el a lőiránytól és lehetőleg a célzást kivéve ne emeljük 45 fok fölé a számszeríjt.
 • Ha nincs üreslövés biztosítónk, a lövés előtt ellenőrizzük, bent van-e a vessző.
 • A lövésbiztosítót csak közvetlenül a lövés (célzás) előtt, már célra tartva állítsuk lövési helyzetbe.
 • Lövés előtt győződjünk meg, hogy a lőirányban nem tartózkodik élőlény.
 • Gyakorlás közben, ha társaink figyelmeztetnek az esetleges veszélyhelyzetre, azonnal biztosítsunk be, és annak elhárulása után folytassuk.

Amit érdemes tudni a nyílpuskákról

 1. A csigás nyílpuskák előnye, hogy kb. 25%-al gyorsabban lövik ki a nyílvesszőt, mint a nem csigás (reflex) hagyományos nyílpuskák.
 2. Az ár mellett fontos a jótállás időtartama is. Vásárláskor győződj meg, hogy van-e alkatrész utánpótlás, ha igen arra mennyit kell várni és mennyibe kerül a javítás. Óvakodj a túl olcsó nyílpuskáktól, mert azok meghibásodás esetén javíthatatlanok.
 3. Nagyon fontos a nyílvessző kilövési sebessége, amit lábban (angolul feet = magyarul láb) adnak meg. 1 méter = 3,3 láb.
 4. A felhúzó erőt font-ban szokták megadni 1 font = 0,45 kg. Tapasztalatom szerint a nyílvesszőnek 50 fontonként 8- 8,5 grammosnak kell lennie. Ezért egy 150 fontos (68 kg húzó erejű) nyílpuskához kb. 24-26 grammos nyílvessző a legoptimálisabb, amivel 80-85 méter/s (270-280 láb v. feet/s) sebesség érhető el ami ebben a kategóriában nagyon jónak mondható.
 5. Vannak erősebb puskák amikhez jóval nagyobb sebesség értékek vannak megadva, viszont a szükségesnél könnyebb nyílvesszővel. Ezeknél oda kell figyelni mert jóval gyakoribb a húrszakadás ami jelentős többletköltséget okoz a nyílvessző könnyebb súlya miatt.
 6. Minél erősebb egy nyílpuska annál nehezebb vesszőt igényel, hogy kellőképpen le legyen terhelve. A túl könnyű nyílvessző gyakoribb húrszakadáshoz vezet.
 7. Mivel a kilövési sebességet a vessző súlya nagyban befolyásolja (minél nehezebb a vessző annál lassabb) ezért nem mindig az erősebb puska a gyorsabb.
 8. NYÍLPUSKÁVAL VADÁSZNI TILOS!

A hőmérséklet hatása a számszeríj karokra

A számszeríj karokra a hőmérséklet ingadozás hatással van. Ez a hatás a karok anyagának és a hőmérséklet változásnak a függvénye. Például a Sulinet tudásbázis weboldalon található adatok szerint az acél hőtágulása (1.1 ezrelék), míg az üvegé (0.9 ezrelék) 100 °C-on. Tehát az acélkar és az üvegszálkar hőtágulása között alig van különbség.
A rugalmassági modulusok táblázatából kiolvasható az acél rugalmasságának hő hatására történő változása.
Az acél modulusa(dinamikája) tehát:

20°C-on 210.000 N/mm2
100°C-on 205.000 N/mm2
A különbség 80°C és 5000 N/mm2

Tételezzük fel, hogy az acélkar hőmérsékletét 20°C-ról 50°C-ra emeljük, ez 30°C-os emelkedést jelent. Ebből már kitudjuk számolni, hogy a kar mennyit veszített a rugalmasságából a 30°C-os hőmérséklet emelkedésnél, vagyis 50°C-ra melegítve.

5000 N/mm2 ÷ 80°C = 62.5 N/mm2
30°C x 62.5 N/mm2 = 1875 N/mm2

210.000 N/mm2 = 100%
1875 N/mm2 = X%

X = 1875 ÷ 210.000 x 100
X = 0.89%

Vagyis a 20°C-ról 50°C-ra melegített acélkar, még 1 százalékot sem veszített a rugalmasságából! Tehát ha egy 150 fontos, 400 méter lőtávolságú acélkaros számszeríjjal 60 méterre lövünk, akkor a 30°C-os hőmérséklet emelkedés teljesen elhanyagolható azokhoz a tényezőkhöz képest mint a légmozgás okozta pillanatnyi széllökések, vagy a levegő változó páratartalma, ami a levegő sűrűségét nagymértékben befolyásolja, ugyanis a légellenállás a nyílvessző sebességének a négyzetével növekszik!
A fent említett külső tényezők a karok (reflexek) anyagától függetlenül hatással vannak találati pontosságra. Ezeket a hatásokat csak kellő rátermettséggel, valamint rengeteg gyakorlással és tapasztalattal lehetséges kivédeni! Nem is beszélve olyan emberi tényezőkről, mint a biztos tartás, a helyes légzés, az éles látás, és a távolság helyes becslése.

A gyártó